bagolysor

bagolysor

2015. szeptember 15., kedd

Nyári olvasmányok

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

M-P. R. 8.c

"Hölgyeim és uraim, kezdődjék hát a 74. Éhezők Viadala!"
Észak-Amerika romjain Panem országa fekszik. A ragyogó Kapitólium kegyetlenül bánik a tizenkét körzettel. Minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és egy lányt, akinek részt kell vennie egy életre-halálra szóló küzdelemben. A huszonnégy résztvevőt egy arénába eresztik be, aminek minden négyzetcentiméterét kamerákkal figyelik, és a Játékmesterek kívülről irányítják a körülményeket. Például egy gombnyomással mutánsokat szabadítanak a játékosokra, vagy átváltoztatják a nappalt éjszakává. A viadalnak csak egy győztese lehet.
Katniss Everdeen a XII. körzetben él Primmel, a húgával és anyjukkal.
Mikor az aratáson kihúzzák Prim nevét, Katniss önként jelentkezik helyette. Abban az évben a XII. körzet másik kiválasztottja Peeta Mellark, aki már egyszer megmentette Katniss életét, de igazából nem ismerik egymást.
Később kiderül, hogy a fiút milyen érzelmek fűzik Katnisshez, és megkezdődik kettejük küzdelme egymásért, a barátaikért, a családjukért a Kapitólium ellen...
De még egy győztes sem igazi győztes... A trilógia további két részében megkezdődik Panem népének küzdelme a Kapitólium ellen.
Az első két könyvből és a harmadik első feléből már film is készült. Nyár elején láttam az első filmet, és ezért olvastam el a könyveket. A trilógia két további részét, a Futótüzet és a Kiválasztottat elolvasásuk után néztem meg.
Az Éhezők Viadala talán ezért tartozik a kedvenc könyveim közé, mert a szereplők nagyon emberiek, személyiségük összetett. Nincs olyan, hogy jó és rossz. A főszereplőknek is vannak rossz tulajdonságaik és hoznak rossz döntéseket is.
Annak ajánlom ezt a könyvet, akit érdekel, hogy Katniss milyen döntéseket hoz egy ilyen kiélezett helyzetben, és annak, aki egy olyan könyvet szeretne olvasni, amiben előtérbe kerül a szereplők személyiségének összetettsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése