bagolysor

bagolysor

2015. szeptember 16., szerda

Nyári olvasmányok

G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják

A. P. 8.c

"Az a frankó, hogy feküdnöm kell egy hónapot, irtó sok időm jut a gondolkodásra. Minden az eszembe jön! Jár az agyam körbe-körbe, mint kerge szú a fában. Még rólad is tudok gondolkodni, anélkül, hogy olyan bazi okosságokat tudnál nekem mondani. Arról a hülye Rédei Botondról is, aki nem mer az ember szemébe nézni. Pedig biztos szép a szeme..."

Ezek a gondolatok csakis a 15 éves Szabó Judit fejében születhetnek, aki most egy teljes hónapig tétlenül fekszik az ágyában.

"Engem senki se szeret. Se apa, se anya, se a krapekok, de még a Juci ló se szeret engem, azért is dobott le. Az egyetlen, aki szeretett, az a nagymama volt, de már ő se tud. Mert már elment. Mindenki, de tényleg mindenki csakis az arany Ágikát szereti."

Hát igen, ilyen, ha az embernek egypetéjű ikertestvére van, de mégis mennyire különböznek. Áginak szebb a haja, szép babakék szeme van, formás kis karja és lába. Persze Juditnak egy kaktusz volt a fején, a babakék szemek helyett neki malacszemei nőttek, a keze-lába se balra, se jobbra nem álltak.

"Ezért is volt, hogy a krapekok mind az Ágiba voltak szerelmesek, mind rögtön feleségül akarta venni. Még az unokatestvérünk is, a Lacika rögtön feleségül akarta venni. Pedig Judit hogy támogatta a nyúltenyészetét és meghallgatott a csillagokról mindent, az Ági kiröhögte minden ilyenért rendes szokása szerint."

Ez Juditot rettentően zavarta.

"Mindig csak azt mondták:
- Te olyan későn érő típus vagy.
- És mikor leszek érett? 80 éves koromban? Akkor meg mi a fenének?"

Unalmas élete egyre unalmasabb lett, és amikor már Judit is azt hitte, hogy majd vénlányként fog meghalni, találkozott Zsuzsával. Ő egy igazi vagány csajszi, aki nem fél önmaga lenni, és nem érdekli a mások gorombasága. Odamegy és azt csinál, amit csak akar. Vele igazán kalandos az élet. Az egyik hétvégén vízisízni mennek, a másikon a kamionosokkal veszekednek, vagy éppen lovagolnak. Zsuzsával annyit nevettek, hogy a könnyük is kicsordult és Judit el is hitte, hogy az élet tényleg szép.
Juditot sok rossz dolog érte, de sok jó is és ő is csak akkor értette meg, hogy mit jelent az, hogy a "macskát visszafelé simogatják", amikor már minden kötél szakadt. Őt is sokszor simogatták visszafelé, de az idő múlásával sok rendes simogatást is kapott, amitől újból mosolyogni és szeretni tudott.

A könyvet azért választottam, mert nagyon szeretem a Pöttyös könyveket. Persze a cím is nagyon érdekfeszítő és a könyv olvasása során semmit nem vártam jobban, mint azt, hogy megtudjam a cím valódi jelentését.
Nekem hihetetlenül tetszett a könyv, végre egy olyan olvasmány, amit letehetetlenné tesz az író. Elgondolkodtató, érzelmes, de humoros, tipikus pad alatt is olvasható, örök darab.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése