bagolysor

bagolysor

2015. szeptember 28., hétfő

Nyári olvasmányok

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

H. G. 8.c

A könyv apukám ajánlása miatt került a kezembe.
Már tavaly év közben elkezdtem olvasni, de valamilyen indokból kifolyólag abbahagytam és csak a nyári szünet elején fejeztem be.
A krimisorozat négy kötetből áll, melyből ez a harmadik könyv.
A szerző a XIX. század végén és a XX. század elején írta meg a műveit, ezért nem egy kortárs olvasmány, de a fordítás miatt érthető a nyelvezete.
A cselekményt Watson, Sherlock Holmes segédének szemszögéből, szinte naplóként írja le a szerző. Az iromány 13 kisebb történetből áll, mindegyikben történik egy bűncselekmény, aminek a végére jár a nyomozó és asszisztense.
Az első fejezet elején Watson összetalálkozott Holmesszal és a segéd örömében elájult, mert az előző könyv végén az eltűnt detektívet halottnak nyilvánították. Ezért kapta a könyv a címét.
Az egyik történetben Sherlock kapott egy Mr. Hilton nevezetű embertől egy levelet, amiben táncoló figurák voltak és azt fűzte hozzá, hogy amióta ezt megtalálta feleségénél, Elsie-nél, azóta a hölgy nagyon nyugtalan. Kiderült, hogy elég furcsa házasságban éltek, mert a feleség soha nem beszélt a múltjáról, így nem sokat tudtak egymásról. Az egyik nap Hilton hirtelen meghalt, mert fejbe lőtték és ugyanezt történt feleségével, de ő súlyos sebesülését túlélte. Eközben Sherlockék megfejtették a bábuk titkos jelentését...
A könyv nekem kifejezetten tetszett olyan szempontból, hogy az író mennyire kreatív, kiszámíthatatlan fordulatokkal tudta gazdagítani a cselekményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése