bagolysor

bagolysor

2015. szeptember 15., kedd

Nyári olvasmányok

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

K. B. 8.c

A könyvet születésnapomra kaptam. Mivel rajta van a nyári választható olvasmányok listáján, nem is volt kérdés, hogy ezt elolvasom.
A történet egy 9 éves kisfiúról szól, akit Brunónak hívnak. Egyik nap hazaérve az iskolából Maria, a cselédlányuk a fiú szobájában pakol és éppen legmélyebben elrejtett cuccait rakosgatja. Anyja elmondja neki, hogy Maria azért pakol a szobájában, mert nemsokára elköltöznek Berlinből apukája munkája miatt. Bruno nem akart elmenni, hisz ott volt az összes barátja. De nem tehetett semmit.
Mikor megérkeztek, a hely és a ház sokkal rosszabb volt, mint amire számított. Sehol egy szomszéd vagy egy szimpatikus gyerek. Az új helyen minden nagyon unalmas volt Bruno számára, nem tudott semmit csinálni. A háztól nem messze volt egy nagy, elkerített rész, benne sok-sok barakkal. A fiú nem értette pontosan, mi az, de az volt az egyetlen dolog, ami felfedezhetőnek tűnt. Gretel, a nővére elmondta neki, hogy ők most Auschwitzban vannak, bár ez Brunónak nem mondott semmit.
Egy napon, amikor senki sem figyelt rá, elindult, hogy felfedezze az elkerített részt. Már-már majdnem visszafordult, amikor észrevett egy apró fekete pontot, amely közeledve egy gyerekké nőtt. A fiú leült elé és beszélgettek. Mivel egyiküknek sem volt más barátja, ezért több, mint egy éven keresztül minden nap elszökött otthonról csak azért, hogy barátjával beszélgethessen. Csakhogy aztán minden megváltozott...
Bár lassan indult be a történet és hamar be is fejeződött, de ettől függetlenül ez a mű is a letehetetlen könyvek közé tartozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése