bagolysor

bagolysor

2016. szeptember 19., hétfő

Nyári olvasmányaink voltak

Rick Yancey: Az ötödik hullám 1. rész

F. J. 8.c

Cassie egy átlagos 16 éves lány volt, legalábbis addig, amíg a földönkívüliek, más néven Azok meg nem jelentek az égbolton. Élte az életét, mint mindenki más. A barátnőivel töltötte az idejét, az iskola álomfiújáról ábrándozott, és nem is hitte, hogy egy nap egy M16-os lőfegyverrel és egy plüssmackóval próbálja majd megvalósítani a kisöccsének, Sammynek tett ígéretét.
Az űrlényeket itt nem zöldnek, vagy nagyfejű polipoknak kell elképzelni repülő csészealjakkal. Úgy néznek ki, mint mi, mert valójában a testünkben élő "paraziták", melyek a Földre jöttek élni, de ehhez el kellett hagyni a testüket, és ki kell irtaniuk az emberiséget. És hogy ezt véghez tudják vinni, évezredeken keresztül figyeltek bennünket.
Látták, mikor Egyiptomban piramisokat emeltünk, vagy mikor Caesar felégette Alexandria könyvtárát, vagy mikor Kolumbusz Kristóf partra szállt Amerikában. Az utóbbinak nem lett jó vége az amerikai őslakosok szemszögéből, és a történelem most megismétli önmagát.
Először elvették az áramot. Minden elektromos árammal működő eszköz tönkrement. Az autók leálltak, a repülőgépek lezuhantak és káosz tört ki.
A második hullámmal vízözönt hoztak. Városok, falvak pusztultak el.
A harmadik hullámot a madarak terjesztették. Minden emberre 300 vérpestissel fertőzött madár jutott, és aki megbetegedett, az elvérzett. Akik az első két hullámot túlélték, azok a szerencsések közé tartoztak, de akik a harmadik hullámot élték túl, ők már nem mondhatják olyan szerencsésnek magukat.
Cassie, a testvére Sammy, és az apukájuk az utóbbiak csoportjához tartoztak. Mihelyst lehetett, elmenekültek otthonról, hogy menedéket keressenek.
Néhány mérfölddel az otthonuktól rá is bukkantak egy túlélőkből álló csoportra, de ez az egyikőjüknek a végzetét is jelentette, és Cassie még a kistestvérét is hagyta elhurcolni egy ígérettel, amit megfogadott, hogy élete árán is megvalósít.
A harmadik hullám után a 7 milliárd emberből 4 hónap alatt néhány százezer túlélő maradt. A 4. hullám során a Némítók - akiknek a neve szerintem önmagáért beszél - jöttek, hogy ezt a számot is csökkentsék.
Cassie-nek minden bátorságára, elszántságára és a titokzatos megmentője: Evan Walker iránti bizalmára is szüksége lesz ahhoz, hogy teljesítse ígéretét.
A könyv tele volt izgalommal, és nem tudtam egykönnyen letenni. Egyszerre volt döbbenetes, hogy egy teljesen mindennapi lányból, mint akárcsak mi, egy olyan hős lesz, aki bármi áron vissza akarja majd szerezni kistestvérét. Félelmetes is volt, mikor elhurcolták Sammyt, azok ellenére, hogy magától szállt fel a sárga iskolabuszra. Vagy hogy mennyi bátorságra volt szüksége ahhoz, hogy mindezt egyedül vigye véghez, és hogy bízzon egy vadidegen, puha kezű farmer fiúban.
Már nagyon várom, hogy elolvashassam a következő 2 részt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése