bagolysor

bagolysor

2016. szeptember 19., hétfő

Nyári olvasmányaink voltak

Kiera Cass: A Párválasztó

M. B. 8.c

Az első dolog, amire egy ember gondol a cím hallatán vagy a borító láttán, hogy iszonyatosan lányos. Mindent hibátlanul csinált az írónő, hogy egy lány számára jó legyen, szóval csöpögős. Nem mondom azt, hogy nem tetszett, mert végül is elolvastam mind az 5 könyvet.
Az író feltűnően vett példát más sikerkönyvekből, mert először is van benne szerelmi háromszög, ami kb. az összes tinilány könyvben megtalálható. Másodszorra vannak benne az Éhezők viadalából felvett körzetek, szegénység és elégedetlenség az országban, amire itt nem egy barbár öldöklés a megoldás, hanem a királyfi feleség választását mutatják be a köztévén. Minden kasztból (van 8) választanak összesen 35 lányt: itt nem teljesen vakon, hanem az önkéntesen jelentkezők közül. És harmadszorra van hasonlóság a Beavatottal is, hogy itt is majdnem világvége volt és itt is a népességet társadalmi rendekbe rendezték 1-8-ig, ami azt jelenti, hogy minél közelebb vagy az 1-hez, annál gazdagabb vagy. Ezen a ranglétrán csak úgy lehet feljebb jutni, ha van elég pénzed, vagy ha jól házasodsz.
A történet egy America nevű lányról szól, aki egy nagy ötös családban él (vagyis mindenki egy művész). A lány titokban jár egy hatossal, ami azt jelenti, hogy csak rosszabb lesz neki. Pont abban az időben hirdetik ki, hogy a királyfi, Maxon egy Párválasztót indít. America anyja nagyon szeretné, hogy jelentkezzen és még a barátja is biztatja, mert tudja, milyen kicsi az esélye, hogy bekerüljön. És mi lesz? Bekerül.
A lány elsőként találkozik Maxonnal, aki megígéri, hogy a végéig benntartja, hogy ne kelljen az otthoni már exbarátjával találkozni. Az első három könyv róluk szól és közben America otthoni exbarátja katona lesz a palotában, lesz egy barátnője, aki beleszeret valakibe, akibe nem kéne, lesz ellensége, a politikailag széteső ország problémái nehezítik az életét és mindeközben a király utálja.
De a végén rájön...
Összességében nem valami rossz könyv és egy kicsit közhelyes, de függővé tesz, mert akarod tudni, hogy melyik fiút választja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése