bagolysor

bagolysor

2016. szeptember 19., hétfő

Nyári olvasmányaink voltak

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

H. M. 8.c

A nyári olvasmányaim közül azért pont erre a könyvre esett a választásom, mert ugyan nem ez volt a legizgalmasabb regény, mégis ez érintett meg a legjobban, mivel a mondanivalója ma is érvényes és tanulságos.
Móricz Zsigmond a 20. század első felében alkotott. Számos regény és novella fűződik a nevéhez. Néhány művét később meg is filmesítették. Talán a legismertebb mind közül az Árvácska.
A Légy jó mindhalálig története Debrecenben játszódik. Főszereplője Nyilas Mihály, aki egy elszegényedett sokgyerekes család legnagyobb gyermeke. Misi példás tanuló volt, de önbizalomhiánnyal küzdött. Ezen a problémán segített az, hogy egyszer pakkot kapott, így nevezetesebb ember lett.
Egy nap az egyik idősebb szobatársa felajánlott neki egy munkát, amivel pénzt kereshetett. Egy vak öregembernek kellett minden nap felolvasnia az újságból, amiért havonta három forintot kapott. Később havi két forintért korrepetálta Doroghy Sanyi osztálytársát, számtanból és latinból.
Egy alkalommal az öregember adott Misinek egy forintot, hogy tegye meg lutrira, azaz lottóra. Sajnos ez a nyerő szelvény nagy problémába keverte a fiút: igaztalan vádakkal kellett szembenéznie.
Ez a könyv egy érdekes és izgalmas történet. Érdekes, mivel betekintést nyújt a száz évvel ezelőtti kollégisták életébe. Izgalmas, mert számos váratlan fordulat nehezíti Misi életét. A tagolása és a Jókaiénál érthetőbb nyelvezete miatt könnyen és gyorsan olvasható regény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése