bagolysor

bagolysor

2016. szeptember 27., kedd

Nyári olvasmányaink voltak

Dan Millman: A békés harcos útja

M. M. 8.d

A könyvet alapvetően azért kezdtem el olvasni, mert még edzőtáborban az edzőm ajánlotta, hogy nézzem meg a filmes változatát ennek a műnek, amit meg is tettem. Miután megnéztem a filmet, ami ráadásul nagyon tetszett, kedvem támadt a könyvet is elolvasni.
A regény Danről, egy egyetemista tornász fiúról szól, aki úgy gondolja, hogy az élete tökéletes. Van is rá oka, hogy ezt gondolja, mivel kiváló tornász, legnagyobb célja kijutni az olimpiára, emellett jól tanul és elég népszerű az iskolában.
Az egyik este betéved egy benzinkúthoz, ahol csak tankolni akar, viszont találkozik egy fura fazonnal, aki felkelti a tornász érdeklődését, majd beszélgetni kezd a fura fazonnal, bár ez a csevely hamar kudarcba fullad.
A búcsúzkodásnál az öreg mégis mutat valami olyat, amivel felcsigázza a főszereplőt. Ezek után Dan rendszeresen elkezdi látogatni a benzinkutast. Ugyan azt vallja, hogy idegbajt kap "Szókratésztől" (így nevezte el a benzinkút tulajdonost), de valahogy a szíve mindig odahúzza a kis utcasarki üzlethez. Szókratész pedig elég keményen oltogatja a tornászt, majd később felajánlja, hogy elkezdi tanítani a fiút. Dan ugyan ezt az egészet nem tartotta szükségesnek, de hát "mert miért ne?" elfogadja az ajánlatot. Ezek után kezdetét veszi a főszereplő kiképzése, ami egy nagyon hosszú folyamat, rengeteg hullámvölggyel és érdekes jelenetekkel.
A tanítás közben többször tartanak "szünetet", mert van, amikor a tornásznak van elege, de van, hogy fordítva. A tanítás során a főszereplő találkozik egy lánnyal, akiről csak annyit tudni, hogy jóban van Dan tanítójával. A két fiatal elkezd ismerkedni, találkozgatnak, beszélgetnek.
Körülbelül egy évvel az olimpiai válogató előtt viszont váratlan dolog történik. Dan súlyosan megsérül, amiről az orvosok azt mondják, hogy csoda lenne, ha magától tudna járni a nyolc hónapos rehabilitáció után. Így a főszereplő is lemond az álmairól.
De ezen a ponton nem ér véget a történet, rengeteg kérdés van még. Például egyáltalán felépül Dan? Abbahagyja a tornát? Találkozik még Szókratésszal? Vagy a lánnyal? A kérdésekre megtudjátok a választ, ha elolvassátok ezt a könyvet.
Nekem nagyon tetszett ez az olvasmány, tanulságos, rengeteg benne a pozitív gondolat, amiket én is hasznosítani tudtam és tudok a sportban is. Negatívumként csak azt tudnám kiemelni, hogy vannak részek, melyek túl hosszúra sikeredtek, de összességben egy nagyon jó könyv! Élvezetes nyári olvasmány volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése