bagolysor

bagolysor

2016. szeptember 19., hétfő

Nyári olvasmányaink voltak

Andrew Lane: Az ifjú Sherlock Holmes 1. Halálfelhő

Á. J. 8.d

Amikor Matthew Arnatt sétált a szűk falak között, valami elemózsia után kutatva, hátha egy óvatlan járókelő elejtett valamit, még nem is tudta, mi vár rá...
Bár a szemét lent kellett volna tartani, a házak a boltok és az emberek annyira elbűvölték, hogy muszáj volt egyszer-kétszer felpillantania. Mire a sikátor falai között találta magát és felnézett, hol is van, hirtelen levegőt venni is elfelejtett.
Egy furcsa sötét felhőt látott a szemben lévő háznál.
A rémisztő fekete füstszerűség magától mozgott, nem arra, amerre a szél fújt... Épp kiszállt egy nyitott ablakból, majd rettenetesen hangos, kétségbeesett sikítás hallatszott, és végül csend lett.
Matty erre futni kezdett, amíg a lába bírta. Nem akarta tudni ki, miért sikított, csak minél távolabb akart lenni tőle. Így találkozott a halál felhőjével...
1868-at írunk, a 14 éves Sherlock épp a nyári szünet kezdetének örömét ízleli és várja, hogy érte jöjjenek és hazavigyék. Ám amikor bátyja, Mycroft megjelenik, olyan hírt kell közölnie, amitől a fiúnak egy szempillantás alatt elmegy a jókedve.
Családi okok miatt nem mehet haza és a nagybátyjáéknál kell laknia a szünidő alatt, akiket nem is ismer! Így Sherlock gyorsan eltemeti a boldog nyarat és már előre felkészül az unalmas napokra. Ám amikor az utcagyerekkel, Matty Arnattal találkozik, máris minden jobb lesz. Végre szerez barátot, és nem is kell sokat várnia, hogy újabb érdekes személyiségekkel is megismerkedjen. Mert Mycroftnak hála, jóban lesz Amyus Crowe tanár úrral, akit elküld Sherlock tanítására. Kiderül, hogy egyáltalán nem olyan tanár, mint a többi, nem is beszélve a lányáról, Virginiáról, akihez hasonló lányt Sherlock még nem látott.
Miután két haláleset is történik, a fiúnak rá kell ébrednie, hogy itt sokkal izgalmasabb és jóval veszélyesebb nyár vár rá, mint ahogy ő azt elképzelte.
Arthur Conan Doyle 56 novellát és 4 regényt is írt Sherlock Holmesról, az ő történetei teljesen elvarázsolták Andrew Lane-t és rajongóvá tették. Mivel Doyle az idősebb Sherlockról írt, Lane megpróbálta leírni, hogy milyen volt az "ifjú Sherlock", milyen volt kamasznak. Meg akarta mutatni, hogy ő hogy képzeli el, és szerintem nagyon pontos leírást tudott adni róla. Nagyon aprólékosan kitalálta és nagyon jól megírta. Mivel én rajongok a krimikért, teljesen elbűvölt a története. Így biztosan el fogom olvasni a további két kötetet is, mely a Vörös pióca és a Fekete jég címet kapta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése