bagolysor

bagolysor

2016. június 5., vasárnap

A 7.d érvelt Jókai mellett vagy ellen

11. K. B.

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Ez a történet a szabadságharc idején játszódik, ezért nagyon nagy kedvvel kezdtem hozzá a regény elolvasásához, mert szeretem a történelmi témákhoz kapcsolódó fordulatos regényeket.
A könyvet sikerült teljesen elolvasnom és egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy letegyem, mert az izgalmas részek kifejezetten érdekeltek, a leíró részek pedig nem voltak unalmasak számomra és a sorai között egy-egy humor vagy vicces jelenet is bele van szúrva. Én csak ajánlani tudom ennek a korosztálynak, mert ez a mű jól bevezet abba a történelmi időszakba, amely Magyarország történelmében nagy szerepet töltött be. Az író még az akkori nyelvszokásoknak megfelelően írja meg a könyvet és ezzel is színesíti a történetet, valamint kicsit megnevetteti az olvasót.

Talán inkább fiúknak ajánlom, mivel rendkívül sok benne a csatajelenet és a kalandos cselekmények sem hiányoznak belőle. Hallottam, hogy sokan panaszkodnak a hosszú leíró részek miatt, de szerintem ott is mindig történik valami fontos, ami előreviszi a történetet. Kiderülnek olyan dolgok, amik nagyon fontosak a könyv későbbi részében. Az író nem írt bele olyan magyar szereplőt, aki tisztességtelen lenne, de akit még annak is gondolnak a főszereplők, a meggyalázott, bebizonyítja, hogy ő bizony nemes ember és nem hagyja, hogy igazságtalan vádak érjék, megvédi a becsületét. Ezt úgy is érzékelteti, hogy amikor toborozzák a magyar katonákat, akkor még a banditák is beállnak a seregbe és ők is harcolhatnak. Az összes főszereplő kimondhatatlanul szimpatikus és mindegyiknek izgalmas és önálló története van, ami a regény végére egybeforr.
Összességében mindenkinek ajánlom ezt a regényt, aki betekintést szeretne nyerni a forradalmi időszakban élő emberek hétköznapjaiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése