bagolysor

bagolysor

2015. január 30., péntek

Jane Teller: Semmi
Készítette: K. Z. 8.b


"Semminek sincs értelme.
Ezt régóta tudom.
Ezért semmit sem érdemes csinálni.
Erre most jöttem rá."


A dán írónő könyve egy nihilista hangulatú ifjúsági regény, amely egy nyolcadikos osztályról szól, akik az élet értelmét keresik.
A fönti idézetet hangoztatva hagyta el az osztályát Pierre-Anton, hogy felköltözhessen apja szilvafájára, és onnan soha többé le se jöjjön, és az élet értelmét megkérdőjelező állításokat kiabáljon arra járó osztálytársaira, amiből nekik hamar elegük lesz.
Az összezavarodott osztály, aki fél egyetérteni Pierre-Anton kegyetlen őszinteségével, elhatározza, hogy be kell bizonyítani neki és maguknak is, hogy az élet nem értelmetlen. Úgy gondolják, ehhez nem kérhetik a felnőttek segítségét, mert nem akarják beismerni, hogy néha úgy érzik, Pierre-Antonnak van igaza.
Emiatt létrehozzák a Fontos Dolgok Halmát, ahova mindenkinek fel kell áldozni valamit, ami sokat jelent a számára. De az egész elfajul, amikor a gyerekeknek le kell mondaniuk legértékesebb tulajdonukról. Belekeveredik a sértettség és a düh, és inkább arról kezd szólni, hogy egyre nagyobb áldozatra kényszerítsék a többieket.
A fiatalok közül mindenkinek el kell búcsúznia valamitől, amiért sokat dolgozott, ami összeköti a családjával, vagy ami a személyisége része, és ez mindegyikükben mély nyomot hagy - kivéve Pierre-Antonban.
Neki, aki az egészet elindította, de a cselekedetei hatása hidegen hagyja, a többieknél is súlyosabb árat kell fizetnie.
Ez is a kedvenc könyveim közé tartozik, annak ellenére, hogy mennyire felkavaró regény. Kifejezetten ijesztő, hogy a benne szereplő kamaszok velünk egykorúak. Olyanoknak ajánlom, aki tudják kezelni a sok kételyt, amit a történet szül, és akik szeretnek elgondolkozni azon, amit olvasnak.


A könyvtáros megjegyzése: csak olyanok fogjanak bele, akik kezelni tudják a könyv egyre agresszívabb, elborzasztóbb történéseit. Nagyon nem könnyű...

Kiadás adatai: Scolar Kiadó, 2014
ISBN: 978-963-2442-95-2


Kiknek ajánlom:

Életkor: 16 év felett
Nem: fiúknak és lányoknak egyformán igen is, nem is.


Fülszöveg:

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az osztálytermet. Osztálytársai erre elhatározzák, hogy nihilista társuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. De először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze. Ezért a diákok azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnek az imaszőnyegét. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme.
Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik...


Idézetek:


"Tavasz, nyár, ősz, tél, öröm, bánat, szerelem, gyűlölet, születés, élet, halál.
Minden mindegy.
Mindegy. Egy. Semmi."



"– Miért tesz mindenki úgy, mintha minden, ami nem fontos, nagyon fontos lenne, miközben baromira el vannak foglalva azzal, hogy úgy csináljanak, mintha a valóban fontos dolgok egyáltalán nem lennének fontosak?"


A mi könyvtárunkban nincs meg a kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése