bagolysor

bagolysor

2015. január 30., péntek

Boris Vian: Tajtékos napok
Készítette: K. Z. 8.b

"Az életben az a fontos, hogy mindent a priori ítélettel illessünk. Úgy látszik ugyanis, a tömegeknek nincs igazuk, az egyéneknek meg mindig igazuk van. De ebből nem szabad magatartásunkra szabályokat levonni: nem kell ezeket megfogalmaznunk ahhoz, hogy betartsuk ket. Csak két dolog van: a szerelem, mindenfajta szerelem a csinos lányokkal, meg a New Orleans-i muzsika vagy a Duke Ellington-féle. A többinek el kéne tűrnie, mert a többi rút..." - (Előszócska)


A könyv egy teljesen szürreális világban játszódik, ahol a legabszurdabb ételek, ruhák, találmányok (mint pldául a koktélzongora) vagy tevékenységek (fahéj illatú felhőben utazni a város felett) teljesen normálisak és a mindennapi élet részei.
A főszereplő, Colin már régóta vágyakozik a szerelem után, de alapvetően egy boldog, mesebeli világban él barátaival, Chickkel és Nicholával.
Amikor Chick is megtalálja párját, elhatározza, hogy ő is szerelmes lesz. A sors úgy tűnik, kedvez neki, ugyanis hamarosan találkozik Chloéval, akivel nagyon gyorsan szerelembe esnek és hamarosan meg is házasodnak.
A baj a nászút után történi: Chloé mellkasában lótuszvirágot találnak, amely szép lassan elpusztítja őt.
Eközben Chick Jean-Sol Partre műveinek megszállottja lesz és rengeteg pénzt kölcsönöz Colintől, hogy megvehesse az író díszkiadásos könyveit, ereklyéit. Ez szomorúvá teszi Chick szerelmét és még szegényebbé Colint, akinek eleve gondot okoz Chloé kezelésének kifizetése.
A történet végén minden összeomlik, a mesevilág elveszti báját és megmutatja sötétebb oldalát is.


Ez is kedvenc könyveim közé tartozik, nagyon szeretem a világot, amiben játszódik.
Olyanoknak is ajánlom, akik nem szeretik a romantikát, mert szerintem ennek a regénynek nem az áll a középpontjában. A regény teljesen álomszerű, ha tetszik ez az elrugaszkodott stílus, mindenképp olvasd el.


Kiadás adatai: Cartaphilus Kiadó, 2011
ISBN: 978-963-2661-89-6


Kiknek ajánlom:

kor: 14 év felett
nem: fiúknak-lányoknak egyaránt, csak nyelvi humorra, abszurdra fogékonyaknak


Fülszöveg:


Íme egy könyv az élet kegyetlen varázslatáról, melyet már több évtizede olvasunk újra és újra, titkon azt remélve, hogy e történetben minden baj csak átmeneti.A szemérmesen félszeg, szerelemre éhes Colin és a kedvesen egyszerű Chloé gátak nélkül beteljesülő kapcsolatának története Boris Vian tollából meghökkentő stílusban, üde frissességgel, pergő ritmusban születik meg. A világot önfeledten habzsoló pár szerelmi történetében az abszurditás humorával, kiapadhatatlanul változatos őrültségeivel támadja a hamis értékek, a pózokkal teli sznobizmus konzerválóit, úgy, hogy a meglepő szófordulatok, szinesztéziák és szürrealista helyzetek mögött azért mégiscsak az alapvető emberi érzések görgetik a szerelmi történet cselekményét.Az olvasó csodálkozó mosolya hamar lesz harsány nevetéssé, ami hirtelen az arcra fagy, mert a szerelmesek szertelen boldogságára váratlanul iszonyú csapást mér az ostoba végzet: a kivédhetetlen tragédia…


Idézetek:


"– (…) nem is mondta, Nicolas, hogy van egy unokahuga.
– Nővérem rossz útra tért, uram – mondta Nicolas. – Filozófiát tanult. Ilyesmivel nem dicsekszik az ember egy olyan familiában, amely büszke hagyományaira."



"Olyan aranyos volt, hogy látni lehetett kék és mályvaszín gondolatait, amint ide-oda járnak a kezén az erekben."


"Kis rózsaszín felhő ereszkedett le az égből, és feléjük közeledett.
– Menjünk bele! – javallotta a fiú.
– Rajta!
És a felhő beburkolta őket. Meleg volt benne, és fahéjascukor-illat."



A mi könyvtárunkban nincs meg a kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése